Ng'ombe

Wie noemt zijn koe (of ng'ombe in het Swahili) nou Mirjam? Dat is wellicht een vraag die je niet elke dag stelt. Maar na het lezen van deze nieuwsbrief zal het duidelijk zijn dat ondertussen al vier kinderen uit het Flame programma een koe hebben gekregen. Het gaat hier specifiek om kinderen die klaar zijn met de Special School. Edward is één van deze kinderen. Hij is zogezegd uitgeleerd. Binnen het onderwijs in Kenia is er geen vervolgonderwijs meer mogelijk en met de mogelijkheden van Edward is er geen kans op een baan. Daarmee zou het klaar zijn en is zijn familie verder verantwoordelijk. Maar een koe verzorgen, samen met zijn familie, dat zag Edward wel zitten. Een verantwoordelijke taak voor Edward en daarmee draagt hij bij aan een vorm van inkomsten voor de familie. En in al zijn enthousiasme geeft hij zijn koe de naam Mirjam, vernoemd naar Mirjam Wildenbeest één van de grondleggers van de Flame Foundation zo'n 15 jaar geleden. Dat is toch wel heel gaaf!

Edward is ondertussen uit het programma. En als ik in onze administratie kijk zie ik dat er in de loop der jaren al 58 kinderen uit het programma zijn. Een heel aantal hebben succesvol hun opleiding afgerond, maar helaas zijn dit niet allemaal successen en dat zou ook niet realistisch zijn. De (nu bijna 100) kinderen die we sponsoren hebben te maken met veel uitdagingen. Als je terugkijkt op het afgelopen jaar zie je dat de invloed van Corona, de sterk stijgende voedselprijzen en het veranderende klimaat een enorme impact hebben op de arme families waarbinnen de kinderen opgroeien. Zo zijn afgelopen jaar meerdere caretakers overleden, hebben we te maken gehad met veel ziektes en helaas af en toe ook met vervelende verkeersongelukken. We moeten het in het leven nou eenmaal doen met wat we hebben gekregen en op de plaats en omstandigheden waarin je opgroeit heb je geen invloed. Maar gelukkig kunnen wij vanuit Nederland met alle sponsoren ervoor zorgen dat bijna 100 kinderen in Kenia wel een kans op een toekomst krijgen. Met uw of jouw bijdrage hopen we oprecht het verschil te maken. En wie weet, heel misschien loopt er over een paar jaar ook een koe in Kenia rond die jouw naam draagt.
Koe 'Mzungu' (=blanke) van Chrispus

Koeienproject

Een aantal kinderen die uit het speciaal onderwijs zijn gekomen hebben een koe gekregen. In Kenia zie je wel vaker een koe bij huis staan. De koe van Collins is helaas vrij snel overleden. Hij was er heel erg verdrietig om. We gaan goed uitzoeken hoe dit is gebeurd. Met de koe van Edward gaat het wel goed. We blijven ze volgen. Hier fotos van de overige koeien.
Koe 'Mirjam' van Edward

Spaaractie kinderkerk Zeist

In de Christelijke Gereformeerde Kerk in Zeist hebben de kinderen gespaard voor het koeienproject. Maar liefst 4 koeien hebben de kinderen bij elkaar gespaard! Bij de afsluiting hebben Bert, Hester en Tirza een presentatie gehouden en geholpen met het kinderwerk. Voor alle mensen en kinderen uit de CGK, heel erg bedankt voor de inzet en opbrengst

De uitdaging van duizenden kilometers afstand

De Flame Foundation bestaat uit twee formele organisaties. Misschien is het geen verrassing dat we in Nederland als (ANBI) stichting geregistreerd zijn, maar wat waarschijnlijk niet bekend is, is dat we ook in Kenia de Flame Foundation officieel hebben geregistreerd bij de overheid. Of eigenlijk moet ik zeggen hadden geregistreerd.

In 2015 zijn vanuit het Nederlandse bestuur Bert en Steven voor een werkbezoek naar Kenia gereisd. Één van de doelen van deze reis, zo niet de belangrijkste, was om de Flame Foundation officieel op de kaart te zetten in Kenia en te registreren als een zogenaamde NGO, een non-governmental organisation. Voor Sally en Ruth zouden we dan een ziektekostenverzekering kunnen afsluiten en zelfs kunnen bijdragen aan hun pensioenopbouw. En bij een Keniaanse bank een rekening openen waar naartoe we vanuit Nederland geld kunnen overmaken. Tot die tijd werd dat geld veelal gepind in de stad Kisumu. Naarmate de stichting groeide werden de rekeningen hoger en daarmee de hoeveelheid contant geld. Geld waarmee Sally & Ruth over straat moesten. Geen veilig idee vonden wij en met een eigen Keniaanse bankrekening konden we vanuit Nederland direct de rekeningen van de scholen en ziekenhuizen betalen. Dit zelfs via internet middels e-banking, ideaal voor ons.

Deze constructie werkte goed, heel goed zelfs. Sally & Ruth konden veilig hun werk doen, wij hadden goed grip op de uitgaven en alles was officieel en volgens het boekje. Een accountant in Kenia ondersteunde Sally & Ruth bij het opstellen van de financiële maandrapportages en verzorgde verder alle aan overheid gerelateerde zaken zoals deponeren van jaarrekeningen. Ergens eind 2021 begon het echter een beetje te rommelen. Uit het niets werden we geconfronteerd met een naheffing voor achterstallige belasting. We hadden nog nooit belasting betaald, we zijn immers een Non Profit organisatie, ook in Kenia. Aangezien de hoogte van de aanslag relatief klein was en we door wilden met onze dagelijkse zaken, is besloten om aan de naheffing te voldoen. Meer dan een jaar later ontvingen we wederom een aanslag van de belastingdienst. En dan niet zo officieel zoals we dat in Nederland gewend zijn, maar een eenvoudig document met een stempel, dat wel. Echter, het was wel menens. De Keniaanse belastingdienst had namelijk onze Keniaanse bankrekening laten bevriezen (er stond gelukkig weinig geld op) en zo konden wij dus niets meer. Daar sta je dan met je goede gedrag. In de veronderstelling alles goed te hebben geregeld kunnen dingen toch snel veranderen.

En dan wordt de afstand tussen Nederland en Kenia merkbaar en figuurlijk steeds groter. Sally, Ruth én onze accountant Kennedy werden van het kastje naar de muur gestuurd bij de belastingdienst en kregen vaak een ander verhaal te horen. Voor het bestuur in Nederland was het niet mogelijk om “even” in het vliegtuig te stappen om te proberen de situatie in Kenia op te lossen. We hebben allemaal een baan, gezin en andere verantwoordelijkheden in Nederland. Gelukkig zijn we via via in contact gekomen met een registeraccountant uit Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Hij was bereid om tegen een acceptabele vergoeding zijn kennis, ervaring maar ook zijn connecties binnen de Keniaanse belastingdienst in te zetten om ons te helpen. Zonder zijn hulp was het ons waarschijnlijk niet gelukt om de situatie formeel af te handelen zonder verdere boetes. Uiteindelijk hebben we dit hoofdstuk kunnen afsluiten, maar niet zonder afscheid te nemen van onze NGO in Kenia. Deze is dan ook officieel opgeheven en met de NGO ook de Keniaanse bankrekening.

Gelukkig hebben we de afgelopen maanden gebruik kunnen maken van de steun van stichting Mago om via hen toch rekeningen betaald te krijgen in Kenia. We zijn stichting Mago dan ook ontzettend dankbaar. Ondertussen hebben we een andere route gevonden om geld over te maken en rekeningen te betalen. Dit gaat deels via M-pesa, een innovatieve manier van betalen die zijn oorsprong kent in Kenia, maar nu wereldwijd kan worden gebruikt.
In de tussentijd zijn we druk bezig om een nieuwe organisatie op te richten in Kenia, echter heeft de huidige Keniaanse regering een tijdelijke stop gezet op het registreren van een zogenaamde Community Based Organization (CBO), een vorm die veel beter bij ons past. We zullen dus geduld moeten hebben tot het beleid van de overheid duidelijk wordt, maar ondertussen hebben we al wel weer een nieuwe draai gevonden in de samenwerking tussen de onderdelen die de Flame Foundation maakt en kan het werk gewoon doorgaan..

Zo zijn we weer een illusie armer en een ervaring rijker.

p.s. De ziektekosten en pensioenen van Sally en Ruth worden nog steeds netjes geregeld, maar dan privé ;-)
Logo_with_text

Jacob Catsstraat 113
3881 XN Putten
Rekeningnr: NL53ABNA0619436271
KvK 32129817
info@flamefoundation.nl

facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet