Logo_with_text
Klas-8-nov20201-2

2021

Hoe vaak heeft u al wel niet gehoord dat 2020 een ander jaar was dan anders? Niet weer zo’n nieuwsbrief die zo begint, maar dat was wat ons bezig hield. We staan aan het begin van het nieuwe jaar. We zitten hier tot 8 februari in ieder geval in lockdown. In Kenia gaan de kinderen gelukkig vanaf 4 januari weer naar school. Hopelijk blijft dat zo. U kunt hier lezen wat het effect was van schoolsluiting op tienerzwangerschappen. Daarnaast verminderde schoolresultaten, waardoor sommige leerlingen een jaar over moeten doen, en waarschijnlijk had de schoolsluiting nog wel meer gevolgen.
2021, een jaar van hoop, waarin corona kan worden toegevoegd aan de geschiedenisboeken. Maar ook in Kenia? Want hoe gaat het vaccineren daar? Afrika is in de geschiedenis zo vaak het vergeten continent geweest, laten we naar Afrika om blijven zien en ook hun uit deze (wereldwijde) pandemie helpen.
Flame Fact 2021 - Joy

Corona

In Kenia zijn de mondmaskers ook verplicht. Sally en Ruth hebben een oud student van Mago Polytechnic maskers laten maken voor de flame kinderen. Mooi dat hij/zij het geleerde in kan zetten om wat geld te verdienen en de kinderen mooie en noodzakelijke maskers hebben.
De examenklassen gaan vanaf november weer naar school, zodat ze in december examen konden doen.
Selmade-covid-masks-by-old-student-mago-1
Examenklas november 202
Vanaf 4 januari gaan alle kinderen weer naar school.
IMG-20210107-WA0008
IMG-20210107-WA0003
IMG-20210107-WA0005
IMG-20210104-WA0005

Tienerzwangerschap

Tienerzwangerschap
In een artikel van dagblad Trouw van 20 oktober 2017 ‘Langer naar school? Minder kans op tienerzwangerschap’ wordt verwezen naar een VN-rapport waarin wordt bevestigd dat onderwijs cruciaal is in het bestrijden van tienerzwangerschappen en kindhuwelijken.

Binnen de Flame Foundation hebben we de laatste tijd ook meer kinderen die uit het programma gaan, omdat ze gaan trouwen en/of omdat ze een kind krijgen. De lange periode van sluiting van scholen door de coronamaatregelen lijken hier aan te hebben bijgedragen.

In het artikel is ook te lezen dat deze jonge moeders vaak noodgedwongen moeten stoppen met school. Armoede en inkomensongelijkheid zorgen ervoor dat meisjes sneller zwanger raken. Er vindt bijvoorbeeld chantage plaats: voedsel voor seks. Daarnaast hebben meisjes minder toegang tot seksuele voorlichting als ze niet naar school gaan volgens dit rapport. In onze gesprekken met Sally en Ruth bleek daarnaast dat er op seksuele voorlichting nog een groot taboe rust. Ze geven aan dat caretakers het nooit zullen accepteren als we een workshop houden over condooms of andere voorbehoedsmiddelen. De voorlichting moet gaan over onthouding, dit is ook een thema wat wordt besproken tijdens de workshops. Toch vinden we het belangrijk om ook voorbehoedsmiddelen wel te bespreken zullen we het onder de aandacht blijven houden van Sally en Ruth, maar een cultuurverandering is moeilijk (zeker voor een kleine organisatie als de Flame Foundation).

Kunnen we de jonge moeders nog blijven ondersteunen in het Flame programma? Vaak niet. Ze verhuizen, kunnen school en kind niet combineren. Daarnaast willen Sally en Ruth de anderen niet stimuleren om jong moeder te worden. Echter als het enigszins mogelijk is zal er voor gekozen worden om de meiden in het programma te behouden of op andere wijze te ondersteunen.

En nu zitten de kinderen al lange tijd thuis vanwege Corona. Geen onderwijs, toenemende armoede… We hopen en bidden dat er volgend jaar om deze reden geen tienermoeders uit het programma hoeven gaan. Volgens hulpverleners nemen de tienerzwangerschappen viervoudig toe nu de scholen dicht zijn in coronatijd (bron: rtlnieuws).

Gelukkig hebben we net gehoord dat sinds 4 januari de scholen weer open gaan. Laten we hopen dat dit blijvend is!
Logo_with_text

Jacob Catsstraat 113
3881 XN Putten
Rekeningnr: NL53ABNA0619436271
KvK 32129817
info@flamefoundation.nl

facebook