Bezoek Gerco

Beste sponsoren,

Afgelopen oktober ben ik voor 14 dagen in Kenia geweest om onze Keniaanse medewerkers Ruth en Sally te ondersteunen. Heb in de 14 dagen veel indrukken opgedaan welke mij weer hebben overtuigd dat we het werk wat we doen voor de kinderen niet voor niks is. Het was voor mij 5 jaar geleden dat ik er voor het laatst geweest ben en in de tussentijd is daar veel veranderd. De gaten in de wegen zijn verdwenen zodat je nu in ca 30 minuten in Kisumu bent i.p.v. meer dan een uur. Er zijn winkels bijgekomen en andere bedrijvigheden bijgekomen. De tijd heeft ook daar niet stil gestaan althans als je aan de straat kant bekijkt. Want zodra je de hoofdweg achter je laat liggen zie je toch weer de schrijnende armoede die je 5 jaar geleden ook zag. Kinderen welke duidelijk te weinig te eten krijgen, welke niet naar school gaan en of ziek zijn. Mensen welk zonder doel of vooruitzicht voor hun huisje zitten dag in dag uit.

Het was goed om te zien hoe Sally en Ruth met de Flame kinderen omgaan. Ze kennen ieder kind bij naam en weten de situatie waarin ze zich bevinden. Het is bijzonder om te zien hoe de interactie is tussen de kinderen, verzorgers en Ruth en Sally is. Ze zijn echt de Flame mama voor de kinderen.

Had een aantal taken meegekregen om te gaan doen in Kenia een paar daarvan zal ik uitlichten. Heb een aantal kinderen thuis opgezocht of op school. Heb onder andere Chrispus bezocht op school. Chrispus is een vrolijk en een slimme jongen met een mentale handicap. Chrispus zit op een speciale school waar ze hem kunnen ondersteunen op zijn nivo. Hij volgt nu de cursus voor timmerman wat hij echt prachtig vind. Op het moment dat we bij de school aankwamen was er een kerkdienst aan de gang met veel muziek. Veel mensen waren aan het dansen en ook ik ontkwam er niet aan om mee te doen aangezien Chrispus me mee sleepte. Na de dans hebben we van Chrispus een rondleiding gehad in de houtbewerkerij waar hij de cursus volgt tot timmerman. En je kon aan Chrispus zien dat hij genoot om dit te mogen doen. Later zijn we nog bij het huisje geweest waar hij verblijft tijdens de schoolvakanties. Een oom van Chrispus houdt dan een oogje op hem gezien hij geen ouders heeft welke voor hem zorgen. Het huisje waarin hij verblijft is erg slecht en eigenlijk niet meer menswaardig om daarin te moeten wonen. Wentzo gaat in najaar naar Kenia en we hopen dat ze daar dan een huisje gaan bouwen voor Chrispus.

Heb tijdens mijn aanwezigheid in Kenia ook samen met Sally en Ruth een sportdag georganiseerd. Tijdens de sportdag hebben ze vooral gevoetbald en gevolleybald.  Dit was een groot succes en de kinderen hebben hier op en top van genoten. Er werd fanatiek gespeeld om de partij maar te kunnen winnen. Maar de sfeer was opperbest zelfs tussen de partijen door werden er verschillende andere spelen gespeeld. Het was goed om te zien dat je door zoiets simpels als een sportdag je de kinderen een dag van hun leven kan bezorgen en tussen de spelen door ook tijd hebt om met ze te praten over alles en nog wat.

Hoop u een kleine indruk te hebben gegeven van mijn verblijf in Kenia.

Met vriendelijke groet,
Gerco Morren