Cookers

traditioneel vuur

In ons land worden al weer een tijdje nieuwe woningen gebouwd zonder gasaansluiting en is men gewend geraakt om niet meer op een gasfornuis te koken maar op elektrisch of inductie. Een andere manier van koken die soms wat gewenning vraagt. Ook in Kenia zal binnenkort in een aantal huishoudens anders worden gekookt.
Traditioneel wordt in Kenia en andere delen van Afrika gekookt op een vuurtje dat wordt gemaakt tussen drie grote keien. Op die keien wordt een pan geplaatst, vaak met ugali, en tussen de stenen door worden takken gestoken om het vuur brandend te houden. Niet alleen gaat veel energie verloren op deze manier, maar ook komt er veel schadelijke rook vrij.

Samen met stichting Mago en met financiële steun van het Puttense LCO zijn we een project gestart om de huidige manier van koken te vervangen met een zogenaamde smokeless cooker. In de vorm van houtsnippers verbrandt de cooker een fractie van het hout dat normaal wordt verstookt . Het vuurtje wordt aangewakkerd door een ventilator die vanuit een kleine accu wordt gevoed, waarbij de accu op zijn beurt weer gevoed door een zonnepaneeltje. In deze link zie je één van de eerste smokeless cookers met in de achtergrond een traditioneel vuur.

Cooker

De gebruikte technieken zijn allemaal lokaal voorhanden en vormen voor de studenten van de Mago Youth Polytechnic, die de cookers fabriceren, een uitgelezen praktijkervaring.

De productie van de smokeless cookers is reeds gestart en we hopen binnenkort de eerst batch uit te kunnen leveren. Voor het gebruik zullen de familieleden eerst een duidelijke instructie krijgen zodat de cookers optimaal worden benut. Het is mooi om te zien dat drie Puttense organisaties en twee Keniaanse de handen in één slaan om dit project tot een succes te maken en we zijn alle betrokken partijen dan ook zeer dankbaar voor dit mooie initiatief!