Opgroeien in armoede

Het leven in Kenia is zeker niet makkelijk voor de kinderen in ons programma en de berichten die we af en toe krijgen zijn soms dan ook zeer problematisch. Het lijkt ons goed om u iets te vertellen over de problemen waar de kinderen mee te maken krijgen en hoe we hier als Flame Foundation mee om proberen te gaan.

Op het gebied van gezondheid komen we dingen tegen die we in Nederland eigenlijk niet kennen. Zo is malaria een veel voorkomend probleem waar zeer veel kinderen uit ons programma mee te maken krijgen en wat ze soms zelfs meerdere malen doormaken. Hoewel het vanuit Kenia soms lijkt alsof het om een griepje gaat moeten we het probleem zeker niet onderschatten. Malaria kan blijvende gevolgen hebben voor de gezondheid van het kind. Van belang is een snelle behandeling van de ziekte en gelukkig kunnen de kinderen uit het Flame programma als ze klachten hebben snel terecht in het ziekenhuis en de nodige medicatie krijgen. Daarnaast wordt er veel voorlichting gegeven tijdens de workshops om te voorkomen dat de kinderen gestoken worden door de malariamug.

We hebben het al eerder gehad over de zandvlooien waar een meisje mee te maken heeft gehad. Door goede medische zorg en hygiene en door het verstrekken van schoenen hopen we dit problem nu onder controle te krijgen.

Nu een deel van de kinderen wat ouder begint te worden krijgen we te maken met problemen die gaan ontstaan in de pubertijd. Een aantal kinderen spijbelt van school of is moeilijk te motiveren. Door te zoeken naar passend onderwijs, te praten met de kinderen, ouders/verzorgers en leraren en mogelijkheden en toekomstplannen te bespreken proberen onze medewerksters de kinderen die dat nodig hebben gemotiveerd te houden.

Daarnaast worden de oudere kinderen sexueel actief, soms ook tegen hun zin in. Een tienermeisje uit ons programma is zwanger geworden en bevallen van een dochter. Ze is met het kind verhuisd naar een andere regio zodat we haar helaas niet meer kunnen ondersteunen terwijl ze juist nu de steun hard zou kunnen gebruiken. Een ander meisje heeft een miskraam gehad nadat ze ongewenst zwanger was geraakt. Onze medewersters in Kenia staan soms met hun handen in het haar maar doen wat ze kunnen om juist ook de oudere kinderen zoveel mogelijk te bezoeken en counselen en tijdens de workshops wordt veel aandacht besteed aan deze problematiek.

We realiseren ons dat we vanuit onze positie soms zo machteloos staan, maar geloven dat we door het bieden van onderwijs en medische zorg een verschil kunnen maken in het leven van deze kinderen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA