Tienerzwangerschap

In een artikel van dagblad Trouw van 20 oktober 2017 ‘Langer naar school? Minder kans op tienerzwangerschap’ wordt verwezen naar een VN-rapport waarin wordt bevestigd dat onderwijs cruciaal is in het bestrijden van tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. 

Binnen de Flame Foundation hebben we de laatste tijd ook meer kinderen die uit het programma gaan, omdat ze gaan trouwen en/of omdat ze een kind krijgen. De lange periode van sluiting van scholen door de coronamaatregelen lijken hier aan te hebben bijgedragen. 

In het artikel is ook te lezen dat deze jonge moeders vaak noodgedwongen moeten stoppen met school. Armoede en inkomensongelijkheid  zorgen ervoor dat meisjes sneller zwanger raken. Er vindt bijvoorbeeld chantage plaats: voedsel voor seks. Daarnaast hebben meisjes minder toegang tot seksuele voorlichting als ze niet naar school gaan volgens dit rapport. In onze gesprekken met Sally en Ruth bleek daarnaast dat er op seksuele voorlichting nog een groot taboe rust. Ze geven aan dat caretakers het nooit zullen accepteren als we een workshop houden over condooms of andere voorbehoedsmiddelen.  De voorlichting moet gaan over onthouding, dit is ook een thema wat wordt besproken tijdens de workshops. Toch vinden we het belangrijk om ook voorbehoedsmiddelen wel te bespreken zullen we het onder de aandacht blijven houden van Sally en Ruth, maar een cultuurverandering is moeilijk (zeker voor een kleine organisatie als de Flame Foundation).

Kunnen we de jonge moeders nog blijven ondersteunen in het Flame programma? Vaak niet. Ze verhuizen, kunnen school en kind niet combineren. Daarnaast willen Sally en Ruth de anderen niet stimuleren om jong moeder te worden. Echter als het enigszins mogelijk is zal er voor gekozen worden om de meiden in het programma te behouden of op andere wijze te ondersteunen.

En nu zitten de kinderen al lange tijd thuis vanwege Corona. Geen onderwijs, toenemende armoede… We hopen en bidden dat er volgend jaar om deze reden geen tienermoeders uit het programma hoeven gaan.  Volgens hulpverleners nemen de tienerzwangerschappen viervoudig toe nu de scholen dicht zijn in coronatijd (bron: rtlnieuws).

Gelukkig hebben we net gehoord dat sinds 4 januari de scholen weer open gaan. Laten we hopen dat dit blijvend is!