Verkiezingen

Op 8 augustus is er een verkiezing geweest voor een nieuwe president van Kenia. Na de nodige vertraging is op 11 augustus ‘s avonds de uitslag bekend gemaakt en heeft de zittende president Uhuru Kenyatta de verkiezing voor een nieuw termijn gewonnen met een 54% meerderheid.

Maar zoals u misschien heeft meegekregen accepteerde oppositieleider Odinga deze uitslag niet. Hij deed een beroep op het Keniaanse Hooggerechtshof vanwege verkiezingsfraude. Hij heeft hierbij als reden aangegeven dat er gesjoemeld was met de stemmen.

In Kisumu, een plaats in de regio waarin de Flame Foundation werkt, is het in deze periode ook erg onrustig geweest. Gelukkig was de rust snel teruggekeerd en werd het gewone leven weer snel opgepakt. Wel zijn de geplande workshops van augustus in verband met deze spanningen en onrust verplaatst naar een ander moment.

Afgelopen vrijdag 1 september heeft het Keniaanse Hooggerechtshof de uitslag van de presidentsverkiezingen ongeldig verklaard. Dit hadden we niet verwacht. Gelukkig accepteert presidentskandidaat Uhuru Kenyatta deze unieke beslissing van het Keniaanse Hooggerechtshof en roept hij op om rustig te blijven. ‘ Vrede!’ dat zei hij in een van de eerste reacties die hij gaf.

De Keniaanse presidentsverkiezing moet binnen zestig dagen worden overgedaan.
Veel Kenianen, en ook wij, hebben dit niet zien aankomen en hopen op een rustig verloop hiervan.

Het is nu weer afwachten wanneer de nieuwe verkiezingen zullen zijn.

Er zal nu weer een spannende periode aanbreken. We hebben contact gehad met Ruth, een van onze bestuursleden in Kenia, maar zij gaf aan dat de reactie van de Keniaanse bevolking tot nu toe rustig is en ze verwacht dat het ook zo zal blijven.  ‘Celebrations all over’ zei ze.

Uiteraard staat veiligheid voor de Flame kinderen en ons team voorop! Ondanks dat het nu rustig is onderhouden veelvuldig contact met het team in Kenia over de recente ontwikkelingen. Zodat we een goed beeld krijgen van de situatie in de regio waarin de Flame Foundation werkt.

 Wij hopen en bidden voor de rust in Kenia en een vredig verloop van de nieuwe verkiezingen.